Solcellsanläggning på jordbruksfastighet

Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för beskattningskonsekvenserna för den som har en solcellsanläggning på sin jordbruksfastighet. Avgörande för beskattningen är var på fastigheten anläggningen är belägen och var elen förbrukas.

Ett småhus med tillhörande tomtmark på en lantbruksenhet räknas som en privatbostad om småhuset till övervägande del används för eget eller närståendes boende. Övrig del av fastigheten är näringsfastighet. Inkomstbeskattningen styrs av på vilken del av jordbruksfastigheten som solcellsanläggningen är placerad.

Om anläggningen är placerade på den del som är privatbostad, ska inkomsterna från försäljning av el beskattas som inkomst av kapital. Beskattning sker endast för den del av de sammanlagda inkomsterna från privatbostaden som överstiger 40 000 kr.

Är anläggningen placerad på den del som är näringsfastighet, till exempel på en ekonomibyggnad, ska inkomsterna från försäljning av el beskattas som inkomst av näringsverksamhet. Uttag av el som förbrukas i privatbostaden ska tas upp som näringsinkomst. Avdrag för värdeminskning och reparation och underhåll av anläggningen får göras i näringsverksamheten.

Energiskatt

För en vanlig solcellsanläggning på cirka 15-20 kW gäller att om ingen el överförts till det koncessionspliktiga elnätet medför inte elproduktionen att den som producerar elen är skattskyldig. Den som producerar elen ska alltså inte betala energiskatt, varken för egenförbrukad el eller för el som levererats till annan utan att överföras till det koncessionspliktiga elnätet. Det gäller för alla anläggningar som har en installerad effekt som understiger 255 kW.

Om elproduktionen är näringsverksamhet och el överförts till det koncessionspliktiga elnätet är elen skattepliktig i den del den överförts till elnätet.

För solcellsanläggning som har en toppeffekt på 255 kW och för den som äger flera elproduktionsanläggningar gäller andra regler.

Moms

Den som installerar en anläggning för produktion av el och har avtal om att antingen all el eller endast överskottsel ska levereras ut på nätet mot ersättning bedriver en självständig ekonomisk verksamhet. Det innebär att en sådan elproducent är skyldig att registrera sig för och betala moms.

Omsättningens storlek och mängden producerad el har ingen betydelse för bedömningen. Det har ingen betydelse om den fastighet som anläggningen är installerad på är en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet.

Avdrag för ingående moms

När en vara eller en tjänst köps in för att användas i en momspliktig verksamhet så har man avdragsrätt för ingående moms på inköpet. Avdragsrätten begränsas dock om inköpet avser stadigvarande bostad.

Det har alltså betydelse för avdragsrätten för ingående moms vad anläggningen ska leverera elen till. Men det saknar betydelse i momshänseende om anläggningen installerats på mangårdsbyggnaden, en ekonomibyggnad eller på annan plats på jordbruksfastigheten.

Avdragsrätten bedöms enligt följande.

  • Om all el som produceras i anläggningen levereras in på elnätet mot ersättning har man full avdragsrätt för ingående moms.
  • När anläggningen levererar el både till en mangårdsbyggnad som omfattas av avdragsförbudet och till en ekonomibyggnad där det bedrivs momspliktig verksamhet har man delvis avdragsrätt för ingående moms.
  • Om anläggningen ska leverera el enbart till mangårdsbyggnaden och överskottsel ska säljas till ett elhandelsföretag, finns ingen avdragsrätt alls.

SKV ställningstagande, 2016-07-01, dnr 131 304709-16/111

Företagsaktuellt nr 5 2016



Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag

EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …

Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!

Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …

Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter

Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Senaste nytt