Sänkt företrädaransvar för likvidator
Enligt Högsta förvaltningsdomstolen kan även en likvidator påföras ett företrädaransvar om han inte sköter sitt uppdrag. Betalningsansvaret sänktes dock från 716 miljoner till två miljoner kronor.
I det aktuella målet hade en person utsetts till frivillig likvidator av bolagsstämman i två bolag. När de aktuella skatterna som uppgick till 716 miljoner kronor förföll till betalning var personen fortfarande likvidator. I egenskap av likvidator var personen bolagens legale företrädare med de skyldigheter som styrelsen i ett bolag utan vd normalt har. Skatteverket ansökte därför om företrädaransvar för likvidatorn avseende de förfallna skatteskulderna. En ansökan som förvaltningsrätten biföll.
Företrädaransvar
Enligt Skatteförfarandelagen kan en företrädare för ett aktiebolag eller annan juridisk person, tillsammans med bolaget, bli personligt betalningsansvarig för bolagets obetalda skatter och avgifter. För det krävs att han agerat grovt oaktsamt. Finns det särskilda skäl kan han dock bli befriad från betalningsansvar.
För att undvika ansvar måste företrädaren få till stånd en samlad avveckling av bolagets skulder genom en konkursansökan, betalningsinställelse med syfte att inleda ackordsförhandling eller en ansökan om företagsrekonstruktion. Det måste han se till att göra senast på förfallodagen.
Syftet med reglerna om företrädaransvar är att sätta gränser för hur länge en förlustbringande verksamhet ska få fortsätta. Reglerna avser även att skydda befintliga och tillkommande fordringsägare.
Högsta förvaltningsdomstolen
Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, konstaterade att de aktuella bolagen inte ägde några nämnvärda tillgångar när de trädde i likvidation. Det borde därför redan när likvidationsförfarandet inleddes ha stått klart för likvidatorn att bolagen inte skulle kunna betala skatteskulderna på förfallodagen. Att då inte omgående utan först efter två månader respektive ett år försätta bolagen i konkurs innebar enligt HFD att likvidatorn hade agerat grovt oaktsamt.
När det gällde vilket belopp likvidatorn skulle göras ansvarig för framhöll HFD att likvidatorn inte tillhörde den personkrets som reglerna om företrädaransvar avser att träffa. Han har inte haft något ägarintresse i bolagen. Någon verksamhet hade inte bedrivits i bolagen under den tid likvidationen pågick och statens fordran växte inte heller.
Enligt HFD skulle lagens syfte i detta fall uppnås i lika hög grad även om beloppet sattes ned. Men mot bakgrund av att likvidatorn ansågs ha varit grovt oaktsam var det enligt HFD inte rimligt att göra nedsättning med så stort belopp att hela betalningsskyldigheten föll bort. Vid en samlad bedömning fann HFD att betalningsskyldigheten skulle sättas ned från 716 miljoner till två miljoner kr.
Dom 2016-06-02, mål nummer 2680-15
Företagsaktuellt nr 5 2016
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …
Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring
Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …