
Fråga om pay and play golf
Skatterättsnämnden ansåg att golfspel på pay and play-banor och drivingranges kan utgöra skattefri motion och friskvård. Högsta förvaltningsdomstolen undanröjde förhandsbeskedet då frågan inte ansågs lämplig att besvara.
Ett företag lämnade ett friskvårdsbidrag till sin personal på 4 000 kr per anställd och år. En anställd valde mellan två alternativa motionsformer.
Han kunde tänka sig att använda friskvårdsbidraget som en delbetalning för ett exklusivare träningsmedlemskap som kostade 14 000 kr. I detta ingick förutom möjligheten till gruppträning, styrketräning och konditionsträning på alla kedjans anläggningar även fri tillgång till relaxavdelning, solarium och vattenmassage med mera. Friskvårdsbidraget motsvarade kostnaden för ett vanligt årskort.
Ett alternativ var att använda friskvårdsbidraget för att betala avgift, greenfee, för att spela golf på en pay and play-bana och hyra golfbollar för att öva slag på en driving range. Övrig utrustning tänkte han låna eller hyra på egen bekostnad.
Personalvårdsförmån
En arbetsgivare kan erbjuda sin personal skatte- och avgiftsfri personalvårdsförmån i form av motion och annan friskvård av enklare slag och mindre värde. Vad som är av mindre värde finns inte fastställt som belopp men som exempel ryms ett vanligt årskort på gym inom definitionen.
Skatterättsnämnden
Den anställde ville veta om arbetsgivarens friskvårdsbidrag som betalas ut mot kvitto var skattefritt om han valde något av de två motionsaktiviteterna. Han ställde därför frågan till Skatterättsnämnden.
Bidrag för att bekosta ett exklusivt träningsmedlemskap ansåg Skatterättsnämnden var skattepliktigt. Anledningen var att man måste se till allt det som medlemskapet omfattar, det vill säga även till de tjänster med mera som inte uppfyller kravet på att utgöra motion och friskvård av enklare slag.
När det gäller enklare varianter av golfspel i form av pay and play golf och utslagsspel på drivning range ansåg nämnden att dessa bör jämställas med motion och friskvård av enklare slag. Bidrag som arbetsgivaren ger för att bekosta sådana aktiviteter ska den anställde därför inte beskattas för, ansåg Skatterättsnämnden
Högsta förvaltningsdomstolen
När det gällde frågan om det exklusivare träningsmedlemskapet gjorde Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, samma bedömning som Skatterättsnämnden.
Enligt HFD avsåg den anställdes fråga om golf inte en konkret situation eller något avtal med viss varaktighet. Tjänsterna kan variera mellan olika anläggningar och kan också komma att förändras över tiden. HFD slog fast att bedömningen av om en viss aktivitet kan utgöra skattefri motion och annan friskvård av enklare slag måste göras för varje enskilt tillfälle. Frågan om golfspel ansågs därför inte vara lämplig att besvara genom ett förhandsbesked.
HFD undanröjde därför Skatterättsnämndens förhandsbesked avseende golfen.
Dom 2016-12-01. Mål nummer 3733-16
Företagsaktuellt nr 2 2017
Undvik kvarskatt nästa år
Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …
Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!
Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …
Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?
Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …
Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra
När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …
Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem
Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …