
Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?
En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men Srf konsulterna följer noga ärendet.
Ni kanske minns utredningen (SOU 2021:60 ”Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen”) där Srf konsulternas Maria Albanese och Mikael Carlson deltog som experter. För många i branschen och övriga näringslivet är den intressantaste delen i den utredningen möjligheten att slippa spara ett papperskvitto efter att man fotograferat eller skannat det.
På departementet
Utredningens förslag gick på remiss och det är nu över ett år sedan (januari 2022) som remissinstanserna svarade och sedan dess har ärendet legat på det som i dag heter klimat- och näringslivsdepartementet. Vi har upprepade gånger kontaktat departementet för att stöta på, i förhoppningen att förslaget skulle kunna läggas fram som proposition av regeringen. Varje gång får vi svaret ”ärendet bereds”. Det är något av ett orakelsvar eftersom det kan betyda allt ifrån ”det ligger underst i högen” till ”vi jobbar aktivt med det”.
Aktiv bevakning
Eftersom dessa förslag är viktiga för många i branschen och vi aktivt bevakar vad som händer i frågan, tog vi med intresse del av nyheten för någon vecka sedan att riksdagen sade nej till ett 30-tal förslag i motioner om associationsrätt från den allmänna motionstiden 2022. Anledningen är bland annat att arbete redan pågår inom området.
Förslagen handlar bland annat om modernisering av bokföringslagen, krav på aktiekapital och tvångslikvidation, företag som brottsverktyg, krav på sammansättning i bolagsstyrelsen och företags rapportering om hållbarhet och mångfald.
Snart klart?
Kan det vara så att ”arbete pågår” bara är ett annat sätt att säga att ”ärendet bereds”? Eller är det kanske så att dessa för näringslivet så viktiga frågor faktiskt är på gång upp på dagordningen? Vi följer det hela med spänning och hoppas att ärendet snart är färdigberett. (Jag kommer osökt att tänka på det italienska ordet ”subito” som ordagrant betyder ”direkt” men används för att säga både ”genast” och ”strax” men också ”lite senare” eller ”om en stund”.)
Läs också: Modernisering av bokföringslagen – det händer förslagen ett år senare
The post Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton? appeared first on Tidningen Konsulten.
Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra
När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …
Undvik kvarskatt nästa år
Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …
Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?
Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …
Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem
Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …
Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!
Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?
Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet …