Avdrag för värdelösa fordringar
Ett dödsbo som under 2013 hade sålt preskriberade premieobligationer för en krona styck till en dödsbodelägare, yrkade avdrag i inkomstdeklarationen för den kapitalförlust som uppstod. Skatteverket och förvaltningsrätten nekade dödsboet avdrag. Men Kammarrätten i Stockholm hade en annan uppfattning.
I en dom den 16 juni 2017, mål nr 1815-17 konstaterade kammarrätten att det av utredningen i målet framgår att premieobligationerna preskriberades 2006. Preskriptionen innebar att innehavaren av premie-obligationerna förlorat rätten att göra de underliggande fordringarna gällande mot Riksgälden. Därmed kan det på goda grunder antas att premieobligationerna förlorat sitt marknadsvärde, skriver domstolen i sin dom.
Kammarrätten gjorde bedömningen att försäljningen av premieobligationerna utgjort en skattemässig försäljning trots att obligationerna saknade marknadsvärde. I och med försäljningen hade det uppkommit en kapitalförlust, som var verklig och definitiv. Förutsättningarna för att medge det begärda avdraget var därmed uppfyllda.
Aktier och fordringar
Värdelösa aktier behöver inte säljas. Om du äger aktier i ett bolag som försätts i konkurs får du i och med konkursen en avdragsgill förlust som du kan dra av i inkomstslaget kapital. Men motsvarande gäller inte om du har en fordran på ett konkursat bolag. En sådan fordran måste säljas. Du får göra avdrag för den förlust som uppstår vid en sådan försäljning även om konkursen är avslutad när du genomför försäljningen.
Försäljningspriset
För att få avdrag för en förlust får du inte sälja för ett pris som understiger marknadsvärdet. Men är du säker på att din fordran är värdelös går det bra att sälja för ett symboliskt pris på en krona. Men tänk på att den kronan måste betalas. Efterskänker du betalningen finns risk för att hela affären räknas som gåva. Då får du inget avdrag.
Företagsaktuellt nr 5 2017
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …
Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring
Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …